Universiteit Leiden is een organisatie in ontwikkeling. De koers is bepaald in het Strategisch Plan ‘Vernieuwen en Verbinden 2022-2027’. Ook SOZ levert een bijdrage om richting 2027 invulling te geven aan de ambities.
In het Strategisch Plan staat het versterken van de verbinding centraal: tussen wetenschapsgebieden, met de samenleving en binnen de universitaire gemeenschap. Ook bij SOZ zetten we daarom in op verbinding. De thema’s waaraan we de komende jaren werken zijn afdelingsoverstijgend; we richten ons op de stappen die we gezamenlijk willen zetten.
Onze eigen stip op de horizon is in thema’s vastgelegd in de uitvoeringsambitie ‘SOZ in beweging 2023-2027’. En die ambitie knippen we per thema weer op in jaarplannen. Het ‘Jaarplan SOZ 2023’ is de eerste in de rij. Een overzicht van 7 keer werk in uitvoering, waarmee het afgelopen jaar een begin is gemaakt.
Studenten doorlopen tijdens hun studietijd aan Universiteit Leiden allerlei processen waarbij verschillende afdelingen van SOZ betrokken zijn. Om te zorgen dat deze processen efficiënt en voorspoedig verlopen, is het heel belangrijk dat de afdelingen die hierbij betrokken zijn als keten samenwerken. We zorgen ervoor dat we alle processen goed in beeld krijgen om verder te optimaliseren. Zo verbeteren we onze dienstverlening voor de studenten en versterken we onze samenwerking.
Nienke Keijser is begin 2023 gestart in de rol van kwaliteitscoördinator, om samen met alle leidinggevenden en medewerkers de kennis en bewustwording van kwaliteitszorg verder te ontwikkelen. Centraal staat de aansluiting tussen onze organisatie en dienstverlening bij de veranderende omgeving en wensen van onze klant.
Leiderschap is een doorlopende lijn in alles wat er binnen SOZ gebeurt, gericht op talentontwikkeling en groei. In 2023 vonden verschillende activiteiten plaats. We hebben meegedraaid met de pilot Jaargesprek en we hebben de resultaten van de Personeelsmonitor gezamenlijk besproken. Op deze manier blijven we verbinding zoeken. Ook is er door de leidinggevenden gekozen om extra aandacht te besteden aan drie competenties: ‘Aanspreken’, ‘Focus op het grotere doel’ en ‘Ondernemerschap en Durf’. Voor iedere competentie is een voorstel gedaan over hoe we hier komend jaar samen mee aan de slag kunnen.
Onderwijslogistiek is het geheel van processen, systemen en informatiestromen die ervoor zorgen dat het onderwijs gestroomlijnd verloopt. Het ideaalbeeld is een keten van samenhangende onderwijsprocessen met integrale ICT-ondersteuning. Onder leiding van Regisseur Onderwijslogistiek Karin van der Zeeuw is een roadmap opgesteld voor de komende jaren.
Hoe kunnen we diversiteit en inclusie en de bewustwording van duurzaamheid vergroten bij stages in een andere stad of bij een andere universiteit? Bijzondere programma’s zoals International Credit Mobility, Virtual International Collaboration Project en Blended Intensive Programmes dragen hier in sterke mate aan bij.
Het welzijn van studenten staat al een tijd onder druk. Er is een grotere bewustwording ontstaan met betrekking tot zowel mentale als fysieke gezondheid. Het doel van de visie op studentenwelzijn is om een omgeving te creëren waarin studenten zich ondersteund, gehoord en gewaardeerd voelen. En waarin ze de nodige middelen krijgen om hun mentale en fysieke welzijn te bevorderen.
We werken nauw samen met de Healthy University, die zich inzet voor een werkomgeving waar medewerkers en studenten verantwoord, gezond en prettig kunnen werken en waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Er is in 2023 een enquête gehouden om het sportaanbod beter te laten aansluiten op de wensen.
Binnen het thema ‘Leiderschap’ zijn drie competenties gekozen: ‘Aanspreken’, ‘Focus op het grotere doel’ en ‘Ondernemerschap en Durf’. Hoe willen we onszelf op deze vlakken ontwikkelen?
Elkaar aanspreken gaat over gewenst of ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit is niet altijd eenvoudig. We willen vaardigheden ontwikkelen die ons in staat stellen om op een respectvolle manier anderen aan te spreken. We gaan in 2024 starten met een bewustwordingscampagne waarbij we via een show en een webinar iedereen de tools gaan aanreiken om hiermee aan de slag te gaan.
Hoe verhouden jouw bijdrage, jouw team en jouw afdeling zich tot het grotere geheel binnen SOZ? Dit is niet voor iedereen even duidelijk. Vandaar de aandacht voor de competentie ‘Focus op het grotere doel’. De SOZ Kennisdeeldag vormt een eerste aanzet en de werkzaamheden voor deze dag begin 2024 zijn in volle gang geweest.
Een ondernemersprijs en een probeerfestival zijn de eerste aanjagers voor de extra aandacht die we willen gaan schenken aan de competentie ‘Ondernemerschap en Durf’. Het gaat om: kansen zien, anderen overtuigend enthousiasmeren voor nieuwe ideeën, risico’s durven nemen en leren van gemaakte fouten. Dat is nodig om mee te kunnen gaan in alle snelle veranderingen om ons heen en feeling te houden met innovatie. Ook dit komt in 2024 volledig tot bloei.